jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Gołąbki z ryżem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

gołąbki z ryżem i grzybami, rewelacyjne danie na każdy dzień

Gołąbki z ryżem i grzybami

Składniki:

Gołąbki z ryżem i grzybami

 

  • 1 główka słodkiej białej kapusty
  • 15 dag ryżu
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 4 dag suszonych grzybów
  • 1 jajko
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • SOS;
  • 1 łyżka mąki
  • 2 dag masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • smak grzybowy

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem i grzybami
Liście kapusty sparzyć, odkroić twardą żyłkę liścia.
Ryż ugotować i odcedzić.
Grzyby ugotować i posiekać.
Wymieszać z ryżem, dodając posiekaną i podduszoną cebulę. Dodać koper, pieprz, sól, jajko, wymieszać na jednolitą masę. Średnie porcje farszu zawijać w liście i ciasno układać w rondlu. Podlać wodą, dodać masło i dusić, aż kapusta zmięknie. Wymieszać mąkę ze śmietaną i smakiem grzybowym.
Zalać gołąbki i wstawić na chwilę do piekarnika.