Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Gorąca sałatka szpinakowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolejny udany eksperyment maniaczki sałatkowej.

Gorąca sałatka szpinakowa

Składniki:

Gorąca sałatka szpinakowa

 

 

  • Polewa:
  • 4 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki cukru
  • 60 octu z białego wina
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 125 ml oliwy
  • 2 posiekane zielone cebulki

Sposób przygotowania:

Gorąca sałatka szpinakowa
Boczek pokroić w kostkę, przysmażyć, aż będzie kruchy. Tłuszcz odlać i zachować.

Szpinak umyć, liście porozrywać na drobne kawałki. Ułożyć na talerzach. Posypać boczkiem, grzybami, serem i jajkami.

W rondelku podgrzać 3 łyżki tłuszczu z boczku. Dodać musztardę i cukier, zagotować. Domieszać ocet, sos worcestershire i sól.

Powoli dodawać oliwę, cały czas mieszając. Wmieszać zieloną cebulkę. Sosem polać sałatkę, podawać zaraz po przygotowaniu.