Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Bawarskie mięsiwa na Oktoberfest

Gotowane żeberka w jesiennym sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Żeberka (może być również inna chuda wieprzowina gotowana) niekoniecznie muszą być pieczone .

Gotowane żeberka w jesiennym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gotowane żeberka w jesiennym sosie

 

  • 25 dag chudych żeberek ugotowanych w zupie ( po wyjęciu kości )
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 pomidor ( dałam pół dużej malinówki)
  • 1 cebula ( skończyła mi się - zastąpiłam garścią białej części szczypioru i 3 łyżkami prażonej cebulki)
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 mała cukinia lub duży ogórek
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • kawałek świeżego rozmarynu
  • kilka gałązek melisy ( opcjonalnie )
  • pieprz mielony
  • sól
  • papryka mielona
  • 2 ząbki czosnku ( lub 1/2 łyżeczki ząbki czosnku granulowanego)
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • mąka do oprószenia żeberek
  • sos sojowy grzybowy do smaku
  • 1,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Gotowane żeberka w jesiennym sosie
Mięso po usunięciu kości natrzeć mieloną papryką i szczyptą pieprzu. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki przekrojone na połówki lub ćwiartki. Smażyć na rumiano. Dorzucić pokrojone w paseczki papryki i pomidora krojonego w kostkę , cukinię w plastrach , cebulę pokrojoną w piórka ( w tym przypadku usiekany szczypior i prażoną cebulę ) i smażyć. Odgarnąć warzywa - położyć mięso i obsmażyć na rumiano. Dodać szczyptę papryki mielonej, pieprzu , łyżeczkę sosu sojowego , roztarty z solą czosnek ( lub czosnek granulowany ). Przełożyć do garnka mięso i warzywa . Podlać wodą . Dosypać połowę natki pietruszki , melisę, rozmaryn .Dusić 30 minut . Doprawić do smaku cukrem trzcinowym , sosem sojowym , pieprzem i papryką.
Gotowane żeberka w jesiennym sosie
Warzywa dusimy na oleju dodając stopniowo na patelnię
Gotowane żeberka w jesiennym sosie
Mieso z zupy nacieramy przyprawami i oprószamy mąką
Gotowane żeberka w jesiennym sosie
Obok smażonych warzy kładziemy mieso i smazymy do zrumienienia
Gotowane żeberka w jesiennym sosie
Mieso i warzywa przekładamy do garnka i zalewamy woda - dusimy 30 minut