Sposób przygotowania:
Gryczane kąski z sosem śliwkowym
Mięso myjemy i osuszamy. Gotowe kroimy w grubą kostkę. Pokrojone oprószamy świeżo mieloną solą morską oraz kolorowym pieprzem. Tak przygotowane kawałki maczamy w gryczanym cieście i smażymy na głębokim oleju do zrumienienia z obu stron. Usmażone kąski odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Odsączone układamy na talerzu. Podajemy w towarzystwie śliwkowego sosu. Ciasto gryczane : Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich ugotowaną kaszę, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz kurkumę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. W cieśnie maczamy mięso i smażymy. Śliwkowy sos: Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pozbawione pestek świeże śliwki oraz śliwki suszone. Całość podlewamy winem. Gdy wino wyparujemy śliwki podlewamy delikatnie wodą i dusimy aż zmiękną. W trakcie podgrzewania dodajemy miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy śliwki są gotowe sos miksujemy. Zmiksowany ponownie stawiamy na gazie i doprawiamy do smaku sosem sojowym , papryką, pieprzem. Gotowy sos podajemy do przygotowanych kąsek.