jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gryczane kąski z sosem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kawałki kurczaka w gryczanej, chrupiącej panierce- Coś pysznego!!!! Kąski idealnie pasują do sosu śliwkowego. Jestem pewna, że to danie powtórzę w najbliższym czasie:)Smakowało wszystkim!

Gryczane kąski z sosem śliwkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gryczane kąski z sosem śliwkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Gryczane kąski z sosem śliwkowym
Mięso myjemy i osuszamy. Gotowe kroimy w grubą kostkę. Pokrojone oprószamy świeżo mieloną solą morską oraz kolorowym pieprzem. Tak przygotowane kawałki maczamy w gryczanym cieście i smażymy na głębokim oleju do zrumienienia z obu stron. Usmażone kąski odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Odsączone układamy na talerzu. Podajemy w towarzystwie śliwkowego sosu. Ciasto gryczane : Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich ugotowaną kaszę, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz kurkumę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. W cieśnie maczamy mięso i smażymy. Śliwkowy sos: Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pozbawione pestek świeże śliwki oraz śliwki suszone. Całość podlewamy winem. Gdy wino wyparujemy śliwki podlewamy delikatnie wodą i dusimy aż zmiękną. W trakcie podgrzewania dodajemy miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy śliwki są gotowe sos miksujemy. Zmiksowany ponownie stawiamy na gazie i doprawiamy do smaku sosem sojowym , papryką, pieprzem. Gotowy sos podajemy do przygotowanych kąsek.
Gryczane kąski z sosem śliwkowym
pokrojone w kostkę mięso maczamy w ciescie gryczanym.
Gryczane kąski z sosem śliwkowym
Kąski smażmy z obu stron do zrumienienia
Gryczane kąski z sosem śliwkowym
Śliwki podlewamy czerwonym winem. Odparowujemy je
Gryczane kąski z sosem śliwkowym
Miękkie składniki sosu śliwkowego miksujemy