reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Gryczane naleśniki pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Do naleśników dodałam mąkę gryczaną- wyszły ciemniejsze i trochę ostrzejsze w smaku.

Gryczane naleśniki pod pierzynką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gryczane naleśniki pod pierzynką

 

  • Składniki:

 

  • Naleśniki:

 

 

  • 1/2 szklanki wody gazowanej

 

 

 

 

  • pół płaskiej łyżeczki soli

 

  • Farsz:

 

 

  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki

 

  • 1/2 cebuli

 

  • 200g sera żółtego

 

  • sól, pieprz do smaku

 

  • Sos:

 

 

 

 

 

  • łyżeczka świeżego tymianku

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • 1 rosołek warzywny lub drobiowy - nie koniecznie

 

  • żółtko

Sposób przygotowania:

Gryczane naleśniki pod pierzynką
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie łączymy, odstawiamy na 15 minut. Smażymy cienkie naleśniki - mnie wyszło 9 sztuk. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki ( nie za cienkie) smażymy do odparowania wody. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze aż się zeszkli- studzimy. Ser ścieramy na dużych oczka, pietruszkę drobno siekamy i dodajemy do pieczerek. Farsz równomiernie rozkładamy na naleśnikach- zwijamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Sos: Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy mąkę, rozprowadzamy, ale nie rumienimy. Wlewamy mieszaninę mleka i śmietany- cały czas mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki. Dodajemy rosołek i mocno przyprawiamy pieprzem ( ewentualnie solą i chili) Gotowy sos wylewamy na naleśniki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 30 minut. Do naleśników podałam sałatkę z czerwonej kapusty. Smacznego!!
Gryczane naleśniki pod pierzynką
Etap 1Farsz równomiernie rozkładam na naleśnikach- zwijam i wkładam do naczynia żaroodpornego.
Gryczane naleśniki pod pierzynką
Etap 2Sos podobny do beszamelowego musi być dość dobrze doprawiony- jeżeli lubicie można wkroić trochę chili, a zamiast śmietany dać tylko mleko, ale wtedy dodajcie pół łyżki mąki.
Gryczane naleśniki pod pierzynką
Etap 3Jeżeli sos będzie za rzadki zrobi nam się papka a nie zapiekanka.