Sposób przygotowania:
Gryczane naleśniki pod pierzynką
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie łączymy, odstawiamy na 15 minut. Smażymy cienkie naleśniki - mnie wyszło 9 sztuk. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki ( nie za cienkie) smażymy do odparowania wody. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze aż się zeszkli- studzimy. Ser ścieramy na dużych oczka, pietruszkę drobno siekamy i dodajemy do pieczerek. Farsz równomiernie rozkładamy na naleśnikach- zwijamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Sos: Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy mąkę, rozprowadzamy, ale nie rumienimy. Wlewamy mieszaninę mleka i śmietany- cały czas mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki. Dodajemy rosołek i mocno przyprawiamy pieprzem ( ewentualnie solą i chili) Gotowy sos wylewamy na naleśniki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 30 minut. Do naleśników podałam sałatkę z czerwonej kapusty. Smacznego!!