Sposób przygotowania:
Gryczanka z żołądkowym gulaszem.
Czyścimy żołądki, zalewamy je gorącą wodą, dodajemy porcje rosołowego mięsa i doprowadzamy do zagotowania. Gdy utworzy się piana odlewamy całą wodę po czym ponownie zalewamy niewielką ilością gorącej wody tak, by zakryła całe mięso. Wstawiamy na niewielki ogień i gotujemy do miękkości. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, solimy. Obieramy warzywa rosołowe i dodajemy je od razu do mięsa. Gdy żołądki będą miękkie wyjmujemy je łyżką cedzakową. Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. W rondlu podgrzewamy masło, szklimy na nim cebulę. Oprószamy cebulę mąką - mieszamy. Dodajemy żołądki (pokrojone lub w całości) , pieprz ziołowy i podlewamy niewielką ilością rosołu z gotowania mięsa (tyle by powstał niezbyt gęsty sos). Zagotowujemy wszystko, dodajemy kaszę, natkę pietruszki i podgrzewamy powoli, by kasza wchłonęła sos. Doprawiamy ostatecznie do smaku solą i pieprzem białym świeżo zmielonym.