Sposób przygotowania:
Gryczany pasztet
Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę a potem przestudzić. W maszynce z drobnym sitkiem zmielić boczek razem z grzybami i czosnkiem i wrzucić zmielone do miski. Do zmielonych składników dodać pozostałe oraz przyprawy i wyrobić masę. Foremkę keksową ale tę krótszą o wymiarach 11 x 26 cm ( mierząc górne krawędzie ) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę na pasztet wyłożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i z wierzchu posypać jeszcze bułką tartą. Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu pasztet wystudzić, schłodzić około 3 godzin w lodówce i dopiero wyjąć z foremki i kroić.
2milutka
Myślę że ten też smakuje wybornie:)
zewa
Tak, jest smaczny :)
monikaT83
zewa
Moniko w serwisie znajdziesz mnóstwo przepisów na smaczne pasztety. Więc na pewno Ci się uda. Nie taki diabeł straszny...
monikaT83
zewa
:)
monikaT83
zewa
Mój też, ale czasami trzeba coś bez mięcha zrobić.
-Natka-
zewa
natko tak do końca nie jest wegetariański bo jest w nim trochę boczku. Ale najbardziej zadziwił mnie mąż jak stwierdził, że jest pyszny i zarezerwował sobie ostatni kawałek. A nie cierpi kaszy gryczanej, hi, hi.
gusia1000