Sposób przygotowania:
Grzybowa z ,,kopczykiem,,
Grzyby suszone namoczyć na 2 godziny w ciepłej wodzie. . Odcedzić zachowując wywar. Pokroić w paseczki. Pieczarki pokroić w plasterki lub kosteczkę jak kto woli. Obrać cebule i drobno pokroić. Usmażyć na złoto na oleju z masłem w garnku o grubym dnie . Dorzucić pokrojone pieczarki i zrumienić. Dodać masło kurkowe ( lub zwykłe masło ) . Chwile smażyć. Wlać grzyby suszone wraz z wywarem w którym się moczyły. Dolać wywar warzywny. Wrzucić lubczyk. Lekko posolić. Gotować 30 minut .Po tym czasie nastawić obrane i umyte ziemniaki i je gotować w osolonej wodzie ok. 30 minut. Do zupy wrzucić malutkie kulki z lekko posolonego i popieprzonego mięsa mielonego ( na prawdę szczyptę ) i niech się gotują w zupie aż ziemniaki będą miękkie. Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić do smaku. Dodać połowę koperku. Ziemniaki utłuc i wymieszać z resztą pokrojonego kopru. Podawać kładąc na środek talerza ,,kopczyk" z ziemniaków , oblewać na około zupą. Całość moim zdaniem starczy za jednogarnkowy posiłek.
zbysiowa
bajtek