Sposób przygotowania:
Grzybowa ze śliwkami i kluseczkamiETAP 1:
Grzyby suszone, u mnie podgrzybki przekładam do miski, zalewam zimną wodą i mocze przez noc.
Przekładam do garnka i gotuję około godzinę aż zrobią się miękkie.
Marchew, seler obieram, przekładam do drugiego garnka, dodaję por liść laurowy, ziele, dwie szklanki wody i gotuję bulion warzywny.
Cebulę obieram, kroję drobno i przesmażam na oleju. Dodaję do bulionu, dokładam grzyby i gotuję jeszcze 15 minut zupę.
ETAP 2:
Kluski: Mąkę, jajko, sól przekładam do miski, dodaję wody tyle żeby ciasto było luźne .
ETAP 3:
W garnku zagotowuję wodę, i kluski przeciskam przez tarkę specjalną. Gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Kluski dodaję do zupy, która podaję z natką.
ETAP 4:
Na końcu wlewam śmietanę ale już nie gotuję. Doprawiam solą, majerankiem dolewam wodę od gotowania się grzybów w miarę potrzeby.
Magdalena88
niezły kąsek
lukrowanepierniczki
ciasteczka
Czekoladka 2