SUPERPRZEPIS

Grzybowa ze śliwkami i kluseczkami

  • 5
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Grzybowa ze śliwkami i kluseczkami

Przygotowania do świąt czas zacząć, moja pierwsza propozycja świąteczna. Moja ulubiona grzyba na wigilijnym stole. Obowiązkowo muszą w niej być śliwki suszone. Podaje ją zawsze z kluseczkami.

Składniki:

Grzybowa ze śliwkami i kluseczkami

 

 

  • kluseczki:
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki maki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Grzybowa ze śliwkami i kluseczkami

ETAP 1:

Grzybowa ze śliwkami i kluseczkami
Grzyby suszone namoczone odstawione na noc

Grzyby suszone, u mnie podgrzybki przekładam do miski, zalewam zimną wodą i mocze przez noc.
Przekładam do garnka i gotuję około godzinę aż zrobią się miękkie.
Marchew, seler obieram, przekładam do drugiego garnka, dodaję por liść laurowy, ziele, dwie szklanki wody i gotuję bulion warzywny.
Cebulę obieram, kroję drobno i przesmażam na oleju. Dodaję do bulionu, dokładam grzyby i gotuję jeszcze 15 minut zupę.

ETAP 2:

Grzybowa ze śliwkami i kluseczkami
Ciasto na kluski zrobione z mąki jajka i wody

Kluski: Mąkę, jajko, sól przekładam do miski, dodaję wody tyle żeby ciasto było luźne .

ETAP 3:

Grzybowa ze śliwkami i kluseczkami
Lane Kluski gotują się we wrzącej wodzie

W garnku zagotowuję wodę, i kluski przeciskam przez tarkę specjalną. Gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Kluski dodaję do zupy, która podaję z natką.

ETAP 4:

Grzybowa ze śliwkami i kluseczkami
Zupa grzybowa gotuję się w garnku zaprawiona śmietaną

Na końcu wlewam śmietanę ale już nie gotuję. Doprawiam solą, majerankiem dolewam wodę od gotowania się grzybów w miarę potrzeby.