msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Gulasz do knedli czeskich

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

To wersja gulaszu, który przygotowałam dla rodziny do debiutanckich knedli na czeską nutę.

Gulasz do knedli czeskich Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz do knedli czeskich

 

  • 40 dag karkówki b\k
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki polskiego czosnku
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do potraw
  • 1\2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 duży liść laurowy
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1\2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • ew.sól do smaku
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz do knedli czeskich

Karkówkę dokładnie umyłam i osuszyłam.Pokroiłam ją w kostkę. Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam mięso,aż się ładnie zrumieniło.A w tym czasie obrałam cebulę i czosnek. Cebulę pokroiłam w małe piórka,czosnek rozgniotłam nożem i posiekałam.


Gdy mięso się podsmażyło włożyłam cebulę i zmniejszyłam gaz,aby się cebulka zeszkliła.Pod koniec dołożyłam czosnek i z minutkę smażyłam razem. Zalałam całość gorącą wodą (w ilości takiej,by przykryła mięso) i włożyłam liść laurowy i ziele angielskie.Dusiłam ok.30 minut,po czym wsypałam obie papryki,pieprz i przyprawę uniwersalną i gotowałam kolejne 10 minut.Włożyłam koncentrat pomidorowy i gotowałam ok.5minut.


W trakcie duszenia kilka razy uzupełniałam wodę,która się wygotowała. W małej ilości zimnej wody rozrobiłam mąkę i wlałam ją na patelnię z mięsem.Na małym gazie gotowałam razem kilka minut,aż sos zgęstniał. Doprawiłam troszkę solą.


Podałam ten swój niby gulasz z czeskimi knedelkami, pokrojonymi w plastry (przepis na knedle można znaleźć pod tym linkiem). Sosu należy wlać na talerze sporo,by można w nim było moczyć knedle. Dobrze smakuje również z dodatkiem zimnego, np.czeskiego, piwa ale nie jest to konieczne.

Gulasz do knedli czeskich
Na oleju usmażyć dobrze porkojoną karkówkę.
Gulasz do knedli czeskich
Do wysmażonego mięsa dodać cebulę a pod koniec czosnek.
Gulasz do knedli czeskich
Zalać mięso wodą,włożyć ziele angielskie i liść laurowy.
Gulasz do knedli czeskich
Dodać obie papryki w proszku,koncentrat a na koniec zawiesinę mąki i wody.