Sposób przygotowania:
Gulasz jagnięcy z ciecierzycą
PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW: Wiejską kiełbasę pokroić w półkrążki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w krążki. Czosnek obrać, umyć i zmiażdżyć. Mięso z udźca pokroić na 5-centymetrowe kawałki.
PRZYGOTOWANIE POTRAWY: Nagrzać piekarnik do 160stopni. W dużym żaroodpornym naczyniu na średnim ogniu rozgrzać 4 łyżki oleju. Zmniejszyć ogień, wrzucić kiełbaski i smażyć około minuty, wyjąć z naczynia. Wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty, dodać czosnek, smażyć kolejne 3 minuty, aż cebula będzie miękka. Przełożyć z naczynia i odstawić. Rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodać mięso, obsmażyć je z każdej strony na brązowo. Do mięsa dodać kiełbaskę,cebulę z czosnkiem, wlać wodę, wino i ocet. Dodać pomidory z puszki razem z sokiem. Przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać. Zmniejszyć ogień, dodać tymianek, paprykę w proszku i liście laurowe. Przykryć. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 40 minut, aż jagnięcina będzie miękka. Ciecierzycę odsączyć na durszlaku. Gdy potrawa się upiecze wyjąć z piekarnika, dodać ciecierzycę, nie przykrywać. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 10 minut aż wyparuje większość płynu a pozostanie gęsty sos. Doprawić na swój smak i podawać.
PRZYGOTOWANIE POTRAWY: Nagrzać piekarnik do 160stopni. W dużym żaroodpornym naczyniu na średnim ogniu rozgrzać 4 łyżki oleju. Zmniejszyć ogień, wrzucić kiełbaski i smażyć około minuty, wyjąć z naczynia. Wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty, dodać czosnek, smażyć kolejne 3 minuty, aż cebula będzie miękka. Przełożyć z naczynia i odstawić. Rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodać mięso, obsmażyć je z każdej strony na brązowo. Do mięsa dodać kiełbaskę,cebulę z czosnkiem, wlać wodę, wino i ocet. Dodać pomidory z puszki razem z sokiem. Przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać. Zmniejszyć ogień, dodać tymianek, paprykę w proszku i liście laurowe. Przykryć. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 40 minut, aż jagnięcina będzie miękka. Ciecierzycę odsączyć na durszlaku. Gdy potrawa się upiecze wyjąć z piekarnika, dodać ciecierzycę, nie przykrywać. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 10 minut aż wyparuje większość płynu a pozostanie gęsty sos. Doprawić na swój smak i podawać.