Sposób przygotowania:
Gulasz pomidorowy z karkówki
Karkówkę dzień wcześniej kroimy w grubą kostkę. Zalewamy keczupem, sosem sojowym i octem winnym. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia na smalcu smażymy cebulę pokrojoną w dużą kostkę. Gdy się zacznie rumienić przekładamy do miseczki i smażymy pieczarki. Gdy większość wody wyparuje pieczarki przekładamy do cebuli, a na patelnię wrzucamy karkówkę wraz z marynatą. Smażymy na rumiano. Następnie dodajemy usmażoną cebulę oraz pieczarki i zalewamy 1-1,5 litra wody. Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki (wcześniej musimy je pokroić lub dodać pomidory krojone) oraz wszelkie przyprawy ziołowe (kolendrę, pieprz czarny oraz ziele angielskie wcześniej lekko ucieramy w moździerzu). Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny. Pod koniec jeśli sos będzie zbyt gęsty możemy zaciągnąć go mąką kukurydzianą. Smacznego.