Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Gulasz wieprzowy z pęczakiem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gulasz z pęczakiem to smaczne jednogarnkowe danie.

Gulasz wieprzowy z pęczakiem i marchewką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz wieprzowy z pęczakiem i marchewką

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z pęczakiem i marchewką
Kaszę pęczak wypłukać, wsypać do 3 szkl wrzącej osolonej wody z dodatkiem masła i gotować do momentu odparowania wody. Ugotowaną kaszę zawinąć w folię spożywczą i koc, odłożyć aby doszła. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i zrumienić na rozgrzanym oleju. Rumiane przełożyć do rondla, wlać 2 szkl wody, dodać odrobinę mielonego pieprzu, obrane marchewki, liść laurowy, ziele angielskie. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, połączyć z mięsem. Wszystko razem dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec wyjąć marchewki, pokroić. Mąkę wymieszać ze śmietaną, mieloną papryką i odrobiną wody, połączyć z mięsem, dodać zmiażdżony czosnek, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać z marchewką i pęczakiem, podgrzać. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Gulasz wieprzowy z pęczakiem i marchewką
Mięso umyć osuszyć w papierowym ręczniku i pokroić w kostkę
Gulasz wieprzowy z pęczakiem i marchewką
Zrumienić na rozgrzanym oleju i przełożyć do rondla
Gulasz wieprzowy z pęczakiem i marchewką
Miękkie mięso połączyć z pęczakiem i pozostałymi składnikami