Sposób przygotowania:
Gulasz wieprzowy z pęczakiem i marchewką
Kaszę pęczak wypłukać, wsypać do 3 szkl wrzącej osolonej wody z dodatkiem masła i gotować do momentu odparowania wody. Ugotowaną kaszę zawinąć w folię spożywczą i koc, odłożyć aby doszła. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i zrumienić na rozgrzanym oleju. Rumiane przełożyć do rondla, wlać 2 szkl wody, dodać odrobinę mielonego pieprzu, obrane marchewki, liść laurowy, ziele angielskie. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, połączyć z mięsem. Wszystko razem dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec wyjąć marchewki, pokroić. Mąkę wymieszać ze śmietaną, mieloną papryką i odrobiną wody, połączyć z mięsem, dodać zmiażdżony czosnek, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać z marchewką i pęczakiem, podgrzać. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.