Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Gulasz wołowy pieczony - wyśmienity

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gulasz z naczynia w rodzaju garnka rzymskiego, smakuje naprawdę lepiej niż ze zwykłego garnka. Danie z kuchni angielskiej.

Gulasz wołowy pieczony - wyśmienity Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wołowy pieczony - wyśmienity

 

  • wołowina b/k - 700g,
  • boczek wędzony - 200g,
  • cebula biała - 1 średniej wielkosci,
  • cebula czerwona 2 średniej wielkosci,
  • marchewka - 3 młode, średniej wielkosci,
  • seler naciowy - 2 łodygi,
  • korzeń pietruszki - spory,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • bulion drobiowo-warzywny (lub z kostki) - 300ml,
  • wino czerwone wytrawne lub wino białe - 150ml,
  • ocet jabłkowy - łyżka,
  • maka pszenna - łyżka,
  • jabłka (najlepiej Grany Smith) - u mnie Gala, 2 sztuki,
  • sól, pieprz,
  • pieprz ziołowy,
  • tłuszcz do smażenia - u mnie smalec z gęsi - 2 łyżki,
  • tymianek suszony - 2 łyżeczki,
  • przyprawa do zup z płynie - do smaku,
  • śmietana kremówka - 2 łyżki,
  • jogurt naturalny grecki - 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy pieczony - wyśmienity
Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić na niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, podsmażyć z obu stron, aż mięso zmieni kolor z bordowego na brązowy. Przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do naczynia do zapiekania z pokrywką. Boczek pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Osączyć z tłuszczu i przełożyć do naczynia z wołowiną. Na wytopionym z boczku tłuszczu, podsmażyć pokrojone w kosteczkę cebule. Zeszklić i dodać do wołowiny i mięsa. Pozostałe warzywa obrać, umyć, drobno pokroić i dodać do mięsa. Wszystkie składniki w żaroodpornym naczyniu zalać bulionem i winem, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec pod przykryciem przez 1 godzinę i 45 minut w 170 stopniach. Mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać tymianek oraz ocet, wlać do gulaszu. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Jablka umyć i obrać ze skórki, po czym pokroić w ósemki. W przepisie należało podsmażyć je krótko na maśle, ja natomiast to pominęłam i obrane kawałki jabłek wrzuciłam do kociołka. Piekłam pod przykryciem w 170 stopniach przez 10 minut. Wyjęłam naczynie, dodałam śmietanę wymieszaną z jogurtem, ostatecznie doprawiłam do smaku maggi, solą, pieprzem i wstawiłam na 5 minut do piekarnika, bez przykrycia. Podawać na gorąco z ziemniakami - polecam!!
Gulasz wołowy pieczony - wyśmienity
Etap 1
Gulasz wołowy pieczony - wyśmienity
Etap 2
Gulasz wołowy pieczony - wyśmienity
Etap 3
Gulasz wołowy pieczony - wyśmienity
Etap 4