Sposób przygotowania:
Gulasz wołowy pieczony - wyśmienity
Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić na niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, podsmażyć z obu stron, aż mięso zmieni kolor z bordowego na brązowy. Przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do naczynia do zapiekania z pokrywką. Boczek pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Osączyć z tłuszczu i przełożyć do naczynia z wołowiną. Na wytopionym z boczku tłuszczu, podsmażyć pokrojone w kosteczkę cebule. Zeszklić i dodać do wołowiny i mięsa. Pozostałe warzywa obrać, umyć, drobno pokroić i dodać do mięsa. Wszystkie składniki w żaroodpornym naczyniu zalać bulionem i winem, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec pod przykryciem przez 1 godzinę i 45 minut w 170 stopniach. Mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać tymianek oraz ocet, wlać do gulaszu. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Jablka umyć i obrać ze skórki, po czym pokroić w ósemki. W przepisie należało podsmażyć je krótko na maśle, ja natomiast to pominęłam i obrane kawałki jabłek wrzuciłam do kociołka. Piekłam pod przykryciem w 170 stopniach przez 10 minut. Wyjęłam naczynie, dodałam śmietanę wymieszaną z jogurtem, ostatecznie doprawiłam do smaku maggi, solą, pieprzem i wstawiłam na 5 minut do piekarnika, bez przykrycia. Podawać na gorąco z ziemniakami - polecam!!
evita0007
elzbieta8960
msewka
Sarenka
Wykorzystalam garnek ceramiczny. Szczerze mówiac, trudno mi powiedziec, czy naczynie szklane podola, choc sklanialabym sie ku odpowiedzi twierdzacej ;)