Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gulasz z kiszoną kapustą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek i cebulę

Gulasz z kiszoną kapustą

Składniki:

Gulasz z kiszoną kapustą

 

  • (4 porcje):
  • 30 dag wieprzowiny, np. karkówki
  • 5 średnich cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona i żółta papryka
  • 60 dag kiszonej kapusty
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • po łyżce słodkiej i ostrej papryki
  • 2 szklanki bulionu z kostki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 ziemniaki
  • łyżka posiekanej natki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz z kiszoną kapustą
Mięso opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Papryki umyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Kapustę pokroić. Olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę, zeszklić. Włożyć mięso, przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, czosnek, paprykę i kapustę. Wymieszać i przesmażyć. Wlać bulion. Gulasz przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Dusić 1 godzinę pod przykry ciem na małym ogniu. Ziemniaki obrać, umyć. Wrzucić na osolony wrzątek, gotować około 15 minut. Odcedzić, lekko ostudzić. Pokroić w kostkę. Ziemniaki i śmietanę dodać do gulaszu, wymieszać. Przed podaniem potrawę posypać natką. Porcja 430 kalorii.