Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gulasz z pieprzem ziołowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięsa umyć, pokroić w grubą kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w ćwiartki. Cebule

Gulasz z pieprzem ziołowym

Składniki:

Gulasz z pieprzem ziołowym

 

  • po 25 dag wieprzowiny bez kości
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 30 dag pieczarek
  • 2 duże i 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 l bulionu warzywnego z kostki
  • 12 ziaren białego pieprzu
  • liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • pól łyżeczki pieprzu ziołowego
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

Gulasz z pieprzem ziołowym
Mięsa umyć, pokroić w grubą kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w ćwiartki. Cebule obrać, małą po siekać, duże pokroić w krążki. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Olej rozgrzać w żaroodpornym rondlu, wrzucić boczek, przesmażyć. Dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Włożyć mięso, zrumienić. Dołożyć pieczarki, marchewki i pozostałą cebulę. Mieszając, smażyć jeszcze kilka minut. Oprószyć solą i pieprzem ziołowym. Dodać bulion wymieszany z musztardą, li stek laurowy, kminek, majeranek, ziarna pieprzu, zamieszać. Rondel przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do tempera tury 180°C i piec 1 godzinę. W razie potrzeby w trakcie pieczenia wlać jeszcze trochę bulionu. Porcja 290 kalorii.