jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gulasz z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Danie syte i smaczne. Stanowi ono wspaniały obiad. Można także podać go w towarzystwie makaronu, kaszy lub po prostu z chlebem.

Gulasz z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z warzywami

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z warzywami
Cebulę obieramy, przekrawamy i cienko kroimy. Rumienimy na oleju. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Miedzy czasie mięso kroimy w kostkę. Pokrojone dodajemy do cebuli. Obsmażamy je dość mocno. Gotowe mięso zalewamy przecierem pomidorowym. Ziemniaki oraz marchew obieramy. Marchew kroimy w dość grube plastry, a ziemniaki w kostkę. Tak przygotowane warzywa wraz z groszkiem dodajemy do mięsa. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i dusimy pod przykryciem. W razie potrzeby delikatnie całość podlewamy wodą lub bulionem . Gulasz powinien być raczej gesty. Całość doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy majeranek. Gdy warzywa i mięso są gotowe gulasz podajemy. U mnie podany jest z ryżem . Ryż gotujemy na sypko. Oddzielnie biały i oddzielnie brązowy. Gotowe łączymy razem. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Ryż porcjujemy na talerze . Wokół wykładamy gulasz. Całość posypujemy kiełkami.
Gulasz z warzywami
Umyte i osuszone mięso gulaszowe kroimy w kostkę.
Gulasz z warzywami
Mięso smażmy na lekko zrumienionej cebuli.
Gulasz z warzywami
Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę.
Gulasz z warzywami
Ryże gotujemy na sypko. Ugotowane łączymy ze sobą.