zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Gulasz z żołądków z grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Smaczne połączenie grzybów i podrobów. Gulasz idealnie sprawdzi się w roli dania głównego.

Gulasz z żołądków z grzybami

Składniki:

Gulasz z żołądków z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z żołądków z grzybami
Żołądki dokładnie umyć i usunąć ewentualne zanieczyszczenia a potem pokroić wzdłuż na pół. Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Do garnka lub szerokiego rondla wlać kilka łyżek oleju, podgrzać go i wrzucić żołądki. Podsmażyć je, dodać cebulę i czosnek i jeszcze chwilkę smażyć. Następnie dodać odciśnięte z wody grzyby, podlać wszystko ciepłym bulionem, dodać liść i ziele i dusić około 15 minut. Potem dodać sól i pieprz i dalej dusić kolejne 10 minut. Śmietankę rozrobić z mąką aby nie było grudek i zagęścić nią sos. Zagotować i podawać np. z kaszą.