peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny sernik z aromatem herbaty i orzeźwiającymi owocami

Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami

 

 

 

 

  • 2 łyżeczki zielonej herbaty brzoskwiniowej

 

  • 1-2 łyżki cukru (wg własnych upodobań - ja nie dodawałam)

 

  • brązowy cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami
Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, cukru waniliowego i soli zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Herbatę zaparzamy w 1/4 szklanki wody (max 1/2) i pozostawiamy do wystygnięcia. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy białka oraz cukier waniliowy i porządnie mieszamy (jeśli chcemy aby ser był bardziej słodki dosypujemy 1-2 łyżki cukru). Dodajemy wystudzony napar z herbaty i 2 łyżki mąki ziemniaczanej - mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w wysmarowanej margaryną foremce, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie wyjmujemy z zamrażarki jeżyny, wykładamy na głęboki talerz i dokładnie obtaczamy w pozostałej mące ziemniaczanej. Z reszty ciasta wykrawamy za pomocą foremek gwizdki. Gdy ciasto się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie ser, jeżyny (ja lekko powciskałam je w ser), na wierzch ścieramy resztkę ciasta i układamy wycięte foremkami gwiazdki, posypujemy brązowym cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 minut.
Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami
Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami - po prostu pycha