Sposób przygotowania:
Hamburgery wegetariańskie po włosku
W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę i masło. Dodać czosnek, cebulę i marchewkę. Gotować na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż zmiękną. Dodać zioła oraz ryż i dokładnie wymieszać. Gotować przez minutę. Połączyć pomidory z gorącą wodą, 1/3 dodać do ryżu. Gotować 8-10 minut, często mieszając, aż woda zostanie wchłonięta. Znów dodać 1/3 wody i pomidorów i gotować, wlać ostatnia część i gotować, aż ryż zmięknie, lecz się nie rozgotuje. Dodać parmezan i pozostawić na 10 minut, aby ostygł. Ryż przełożyć do miksera, dodać ciecierzycę i jajko. Doprawić do smaku solą i pieprzem i zmiksować na dość jednolitą masę. Włożyć do lodówki na 30 minut. Na talerz nasypać trochę mąki. Przełożyć 3 łyżki masy na talerz i uformować płaski placek. Obtoczyć w mące. W ten sam sposób przygotować 6 hamburgerów. Na patelnię wlać tyle oleju, aby pokrywał jej spód i rozgrzać. Hamburgery smażyć 4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.