p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Hiszpańskie picadillo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Egzotyczne danie, czyli Picadillo

Hiszpańskie picadillo Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Hiszpańskie picadillo

 

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 posiekane cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • 2 puszki (450 ml) pomidorów w zalewie
  • 1 szklanka oliwek zielonych faszerowanych papryką
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 czerwona i 1 zielona papryka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 szklanki ryżu
  • curry i kurkuma

Sposób przygotowania:

Hiszpańskie picadillo
Rozgrzewamy w dużym garnku oliwę, wkładamy cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i 3 listki laurowe. Szklimy kilka minut. Cebula nie powinna się przyrumienić. Teraz dodajemy mielone mięso wieprzowe (może być wołowe). Smażymy około 10 minut. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, koncentrat pomidorowy i pomidory z zalewy, ocet winny i dusimy ok 8 minut. Wsypujemy zielone oliwki, mieszamy, można podlać wodą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec wsypujemy odsączoną i przelaną wodą na durszlaku czerwoną fasolę, mieszamy . W między czasie gotujemy w szerokim naczyniu na sypko ryż z dodatkiem soli, kurkumy i curry w małej ilości wody, tak długo aż woda odparuje, a ryż pozostanie sypki. Podajemy na ciepło z ryżem ugotowanym na sypko. Niektórzy dodają do tego dania rodzynki.
Hiszpańskie picadillo
Na sam koniec wsypujemy odsączoną i przelaną wodą na durszlaku czerwoną fasolę, mieszamy
Hiszpańskie picadillo
W między czasie gotujemy w szerokim naczyniu na sypko ryż z dodatkiem kurkumy i curry

Tagi:

ryż