Sposób przygotowania:
Hiszpańskie picadillo
Rozgrzewamy w dużym garnku oliwę, wkładamy cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i 3 listki laurowe. Szklimy kilka minut. Cebula nie powinna się przyrumienić. Teraz dodajemy mielone mięso wieprzowe (może być wołowe). Smażymy około 10 minut. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, koncentrat pomidorowy i pomidory z zalewy, ocet winny i dusimy ok 8 minut. Wsypujemy zielone oliwki, mieszamy, można podlać wodą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec wsypujemy odsączoną i przelaną wodą na durszlaku czerwoną fasolę, mieszamy . W między czasie gotujemy w szerokim naczyniu na sypko ryż z dodatkiem soli, kurkumy i curry w małej ilości wody, tak długo aż woda odparuje, a ryż pozostanie sypki. Podajemy na ciepło z ryżem ugotowanym na sypko. Niektórzy dodają do tego dania rodzynki.