Sposób przygotowania:
Hiszpańskie tapas
Hiszpańskie Tapas to niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach.
Krokiety z szynki: Na głębokiej patelni stopić masło, oprószyć mąką i zasmażyć na złoty kolor. Wlać mleko, mieszać aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą i białym pieprzem. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Następnie dodać pokrojoną w niedużą kostkę szynkę. Z przygotowanej masy uformować 12 krokiecików, panierować najpierw w 1 rozmąconym jajku, następnie w tartej bułce. W garnku rozgrzać połowę oliwy, usmażyć krokieciki na złoty kolor i osączyć z tłuszczu.
Marynowane pieczarki: posiekać 1 ząbek czosnku, do rondla wlać po 1/2 szkl oliwy i wody oraz sok cytrynowy. Włożyć czosnek, ziarenka pieprzu, 1 listek laurow i tymianek. Na koniec wsypać 1/2 łyżeczki soli i gotować 20 minut. Do gorącej zalewy włożyć pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Zagotować i od razu zdjąć z ognia. Pieczarki pozostawić w zalewie aż całkowicie ostygną.
Minitortilla: Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plasterki, usmażyć (20 minut) na 1/2 szkl oliwy, osolić. Po 10 minutach smażenia dodać posiekaną cebulę i zlać nadmiar oliwy. W garnuszku rozmącić trzepaczką 2 jajka, polać ziemniaki na patelni i smażyć dalej aż jajka się zetną.
Krewetki czosnkowe: 2 ząbki czosnku pokroić w cieniutkie plasterki. Chili oczyścić, opłukać, usunąć pestki. Strąk drobno posiekać. Krewetki dobrze oczyścić i umyć. Krewetki smażyć z listkiem laurowym, czosnkiem i chili ok 3 minuty. Lekko posolić.