przemo78

przemo78

Kucharz
[Przepisów: 6]

Idnyk po włosku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na indyka z makaronem.

Idnyk po włosku

Składniki:

Idnyk po włosku

 

  • 0,5 kg udźca z indyka;
  • 1 łyżeczka curry;
  • 2 cebule;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 20 dag sera żółtego startego;
  • 1 papryka zielona i 1 żółta;
  • 3 pomidory;
  • łyżeczka bazylii;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • opakowanie makaronu- 25 dag (najlepiej smakuje z makaronem spaghetti);
  • 4 średniej wielkości pieczarki;
  • 3 łyżki keczupu;
  • sól, pieprz, szczypta oregano.

Sposób przygotowania:

Idnyk po włosku
Mięso należy umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie należy przełożyć do miseczki, zalać oliwą, doprawić solą, pieprzem, oregano oraz curry. Tak przygotowane mięso odstawiamy na ok 10 min do lodówki, aby przeszło przyprawami. W tym czasie przygotowujemy warzywa: każde myjemy (z papryk usuwamy nasiona) i kroimy w kostkę (oprócz pieczarek i cebuli, które należy pokroić w plasterki). Po 10 min. wyjmujemy mięso z lodówki i podsmażamy na patelni przez ok 5 min. Następnie należy dodać do niego wszystkie warzywa (oprócz pomidorów, które dajemy pod sam koniec smażenia), przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy razem przez ok 10-12 min. Pod koniec dodajemy pomidory i keczup, doprawimy do smaku przyprawami, mieszamy i dusimy razem przez ok 3 min. Podajemy z ugotowanym wg przepisu na opakowaniu makaronem. Przed podaniem posypujemy startym serem i dekorujemy bazylią.