suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Indyk w sosie z warzyw

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam wykwintne danie na uroczysty obiad i kolację. Porcja dla 4 osób.

Indyk w sosie z warzyw

Składniki:

Indyk w sosie z warzyw

 

  • 2 udka z indyka (po ok 50dag każdy);
  • 2 cebule;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 10 dag drobnej fasoli białej
  • 10 dag czerwonej fasoli z puszki;
  • 2 duże pomidory;
  • pęczek włoszczyzny(jak do rosołu: kawałek pietruszki, selera, marchewki, pora, kapusty włoskiej);
  • szklanka mleka;
  • 2 plasterki boczku surowego;
  • 2 plasterki szynki gotowanej;
  • łyżka oleju;
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona;
  • ziele angielskie, liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Indyk w sosie z warzyw
Białą fasolę, należy dzień wcześniej zamoczyć w zimnej wodzie. Następnie, odlewamy wodę, zalewamy świeżą, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości (ok 1h),odcedzamy. Na większej patelni podsmażamy udka z indyka (tak, aby się zarumieniły z każdej strony). Następnie zdejmujemy udka i na tym samym tłuszczu podsmażamy przez ok 7 min, drobno pokrojone: cebulę i czosnek, warzywa, boczek i szynkę. Następnie przekładamy wszystko do większego garnka, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, podsmażone wcześniej udka, czerwoną fasolę z puszki, ugotowaną wcześniej białą fasolę, doprawiamy solą pieprzem, mieloną papryką, zielem angielskim. Zalewamy wszystko mlekiem i dusimy pod przykryciem przez ok 30 min.

Tagi:

szynka indyk