Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,,Indykomięs,, z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nazwa przepisu to zabawa słowem. Może być sztukamięs z wołowiny który bardzo lubię to czemu nie można zrobić czegoś podobnego z indyka ?

,,Indykomięs,, z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

,,Indykomięs,, z warzywami

 

 

Sposób przygotowania:

,,Indykomięs,, z warzywami
Obrać, umyć i podzielić na kawałki warzywa ( prócz pomidora i ziemniaków).Osuszyć. Włożyć na rozgrzaną, suchą patelnię i doprowadzić do karmelizacji zawartych w nich naturalnych cukrów.

Gdy warzywa lekko się zrumienią przełożyć do sporego garnka i dodać przyprawy i umyte mięso. Zalać wodą -wsypać sól i wlać 1 łyżkę maggi. Gotować 1 godzinę na małym gazie.

Dołożyć obrane i umyte ziemniaki , a po 15 minutach przekrojonego na ćwiartki pomidora.

Wyłowić mięso i warzywa.

Wywar ( bulion) przecedzić i doprawić do smaku ( powinno go zostać po wygotowaniu ok. 2.5-3 szklanek) .

Odrzucić przyprawy, cebulę, wierzchnie liście z pora i podrumienione liście kapusty , gałązkę lubczyku ( ściagam też skórkę z papryki i pomidora) .

Układać na talerzu po 1 pałce ( można obrać od kości i odrzucić skórę) , podzielone na kawałki warzywa , ziemniak- oblać niewielką ilością gorącego rosołu.

Posypać listkami natki pietruszki i tymianku.

Osobno podawać po kubeczku bulionu do popicia.
,,Indykomięs,, z warzywami
Warzywa zrumienić na suchej patelni jak do rosołu
,,Indykomięs,, z warzywami
Ułozyć w garnku mięso -warzywa i przyprawy-zalać wodą-osolić i gotować
,,Indykomięs,, z warzywami
Po godzinie dołozyć ziemniaki a po dalszym kwadransie pomidora
,,Indykomięs,, z warzywami
Wyjąć mięso i warzywa i przecedzić rosół

Tagi:

indyk