Sposób przygotowania:
Jabłecznik królewski
Żółtka oddzielić od białek, a białka odstawić na później. Składniki na ciasto czyli żółtka, margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy zagnieść i podzielić na 2 równe części. Ciasto owinąć folią i wstawić do zamrażarki na kilka godzin lub całą noc. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, a następnie wymieszać z cukrem i cynamonem. Ze składników na pianę białka ubić na sztywną pianę, a potem wsypywać powoli oba cukry i miksować. Potem dodać budynie, zmiksować, a na koniec wlewać olej, cały czas ucierając mikserem. Ze składników na masę II, budynie ugotować w ¾ l mleka dodatkiem 4 łyżek cukru. Średnią formę wysmarować tłuszczem, obsypać kaszą manną i zetrzeć na nią jedną część ciasta na tarce z dużymi oczkami, potem wyłożyć jabłka, na jabłka ciepły budyń oraz ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Ze składników na polewę, czekoladę rozpuścić na małym ogniu, z dodatkiem mleka i masła i tak przygotowaną polewą ozdobić ciasto.
Natala1210