Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Jabłecznik wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto , szybkie do zrobienia na niezapowiedzianą wizytę znajomych... polecam

Jabłecznik wg Gosi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłecznik wg Gosi

 

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki ajerkoniaku lub Advocaata (można pominąć lub dać 1 łyżkę rumu)
  • 170g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 jajka
  • 2 średnie jabłka (około 500 g),

Sposób przygotowania:

Jabłecznik wg Gosi
PRZYGOTOWANIE: Tortownicę o średnicy minimum 24 cm posmarować masłem. Jabłka pokroić na plasterki, skropić cytryną aby nie ściemniały. Obydwie mąki przesiać do miski, dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i dokładnie wymieszać. W oddzielnej miseczce wymieszać mleko z ajerkoniakiem. Utrzeć miękkie masło z połową (1/2 szklanki) cukru na białą i puszystą masę. Na koniec wciąż ucierając dodawać stopniowo oliwę. Resztę cukru wymieszać z cynamonem. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku i miksować po każdym dodanym przez około 1 - 2 minuty aż całkowicie połączą się z masą. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać mieszankę z mąką w 3 partiach na zmianę z mlekiem (również w 3 partiach), cały czas miksując na najmniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Partie mleka i mąki dodajemy jedna po drugiej, bez przerw. Połowę masy wyłożyć do formy, na wierzchu położyć plasterki jabłek. Posypać połową mieszanki cukru i cynamonu, wyłożyć resztę masy, posypać pozostałym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i piec przez około 40 - 45 minut lub dłużej, do czasu aż patyczek wetknięty w środek ciasta będzie suchy - ciasto nie może go obklejać. Wierzch ma być zrumieniony i chrupiący. Jeśli ciasto za bardzo będzie się rumieniło, można przykryć go kawałkiem folii aluminiowej *przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku
Jabłecznik wg Gosi
Jabłka kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny
Jabłecznik wg Gosi
Część ciasta wykładamy do blaszki i wykładamy jabłka
Jabłecznik wg Gosi
Gotowne ciasto zostawiamy do wystudzienia