Sposób przygotowania:
Jabłecznik wg Gosi
PRZYGOTOWANIE: Tortownicę o średnicy minimum 24 cm posmarować masłem. Jabłka pokroić na plasterki, skropić cytryną aby nie ściemniały. Obydwie mąki przesiać do miski, dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i dokładnie wymieszać. W oddzielnej miseczce wymieszać mleko z ajerkoniakiem. Utrzeć miękkie masło z połową (1/2 szklanki) cukru na białą i puszystą masę. Na koniec wciąż ucierając dodawać stopniowo oliwę. Resztę cukru wymieszać z cynamonem. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku i miksować po każdym dodanym przez około 1 - 2 minuty aż całkowicie połączą się z masą. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać mieszankę z mąką w 3 partiach na zmianę z mlekiem (również w 3 partiach), cały czas miksując na najmniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Partie mleka i mąki dodajemy jedna po drugiej, bez przerw. Połowę masy wyłożyć do formy, na wierzchu położyć plasterki jabłek. Posypać połową mieszanki cukru i cynamonu, wyłożyć resztę masy, posypać pozostałym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i piec przez około 40 - 45 minut lub dłużej, do czasu aż patyczek wetknięty w środek ciasta będzie suchy - ciasto nie może go obklejać. Wierzch ma być zrumieniony i chrupiący. Jeśli ciasto za bardzo będzie się rumieniło, można przykryć go kawałkiem folii aluminiowej *przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku