ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Jabłecznik z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i proste do wykonania ciasto, świetne na zimowe wieczory do herbaty.

Jabłecznik z cynamonem

Składniki:

Jabłecznik z cynamonem

 

  • Na ciasto:

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub 2 łyżki oleju

 

 

  • bułka tarta
  • tłuszcz do smarowania formy
  • cukier puder do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z cynamonem
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Formujemy wulkan. Do środka wbijamy jaja i pociętą w kawałki margarynę. Dodajemy resztę składników na ciasto i zagniatamy je, aż uzyskamy jednolitą masę. Uzyskane ciasto dzielimy na dwie równe części. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Wykładamy na blachę połowę przygotowanego ciasta. Na to nakładamy jabłka (wcześniej odciskamy je z soku). Jabłka posypujemy lekko cukrem oraz cynamonem. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy i rozkładamy na wierzchu. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy ciasto cukrem pudrem.