reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Jadło drwala, albo placki z gulaszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Proste, syte i rozgrzewające danie, dobre na każdą pogodę a szczególnie na taka jaką mamy dziś za oknem- szaro, buro i ponuro a do tego zimno:( brrrr

Jadło drwala, albo placki z gulaszem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jadło drwala, albo placki z gulaszem

 

  • Placki:

 

 

  • 1 średnia cebula

 

  • sól i pieprz do smaku

 

 

 

  • 2 łyżki maki pszennej

 

 

  • olej lub smalec do smażenia

 

 

 

  • Gulasz:

 

  • 600g łopatki wieprzowej

 

  • 1 cebula

 

  • 100g grzybów leśnych mrożonych lub 300 g pieczarek

 

  • 150-200 g kapusty kiszonej

 

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

 

  • 1 łyżka przecieru paprykowego ( lub pasty typu ajwar) lub papryka pokrojona w kosteczkę

 

  • 1 l wody

 

 

 

 

  • po pół łyżeczki - kminku mielonego,czosnku suszonego i papryki słodkiej

 

  • łyżeczka czerwonej ostrej czubrycy

 

  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Jadło drwala, albo placki z gulaszem
Placki: Ziemniaki obieramy i razem z cebulą ścieramy na tarce. Całość przekładamy na sito i mocno odciskamy całą wodę- wodę wylewamy, a wytworzoną skrobię przekłądamy do ziemniaków.Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy, przyprawiamy i smażymy cienkie duże placki.Gulasz: Kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna kilkakrotnie płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy drobno.Grzyby rozmrażamy i odparowujemy na patelni. Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu, kroimy w kostkę 2x2 cm ( można mniejszą) Obsmażamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i razem przesmażamy. Następnie doprawiamy, podlewamy wodą i dusimy do miękkości ( szybkowar 15-18 minut) Gdy mięso jest już odpowiednio miękkie dodajemy grzyby i kapustę - gotujemy razem przez 10 minut. Mąkę rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody, wlewamy do mięsa, ponownie zagotowujemy i doprawiamy gulasz.Ja doprawiam dość mocno, ale to już indywidualna sprawa:) Smacznego:)
Jadło drwala, albo placki z gulaszem
Etap 1Jeżeli chcemy duże placki, ciasto musi żadsze od tradycyjnego
Jadło drwala, albo placki z gulaszem
Etap 2 Kapuste warto przpłukać i drobno poszatkować
Jadło drwala, albo placki z gulaszem
Etap 3 Do duszenia mięsa można dodać 2-3 ziarenka jałowca