Sposób przygotowania:
Jadło drwala, albo placki z gulaszem
Placki: Ziemniaki obieramy i razem z cebulą ścieramy na tarce. Całość przekładamy na sito i mocno odciskamy całą wodę- wodę wylewamy, a wytworzoną skrobię przekłądamy do ziemniaków.Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy, przyprawiamy i smażymy cienkie duże placki.Gulasz: Kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna kilkakrotnie płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy drobno.Grzyby rozmrażamy i odparowujemy na patelni. Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu, kroimy w kostkę 2x2 cm ( można mniejszą) Obsmażamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i razem przesmażamy. Następnie doprawiamy, podlewamy wodą i dusimy do miękkości ( szybkowar 15-18 minut) Gdy mięso jest już odpowiednio miękkie dodajemy grzyby i kapustę - gotujemy razem przez 10 minut. Mąkę rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody, wlewamy do mięsa, ponownie zagotowujemy i doprawiamy gulasz.Ja doprawiam dość mocno, ale to już indywidualna sprawa:) Smacznego:)