Sposób przygotowania:
Jaja faszerowane tuńczykiem
Jaja ugotować na twardo (10 min) i przełożyć do zimnej wody. Gdy ostygną, obrać ze skorupek, każde przekrajać wzdłuż na pół, wyjąć delikatnie żółtka i przetrzeć przez sito. Wyjętego z puszki tuńczyka rozetrzeć w misce na miazgę, dodać 2/3 przetartych przez sito żółtek i nieco posiekanej naci pietruszki. Utrzeć na jednolitą masę i ewentualnie jeszcze przyprawić solą i pieprzem; amatorzy mogę dodać 1-2 ząbki drobno posiekanego i zmiażdżonego czosnku. Przygotowaną masą napełniać białka, ułożyć je nadzieniem do góry na żaroodpornym półmisku i zalać sosem. Przygotowując sos, stopić masło, dodać curry i mąkę, wymieszać, rozprowadzić mlekiem i stale mieszając podgrzewać na małym ogniu. Gdy sos zawrze, odstawić, wymieszać z utartym serem i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zalane sosem jaja wstawić do nagrzanego piekarnika, po zrumienieniu posypać nacią pietruszki i pozostawionymi żółtkami. Podawać przekąskę bezpośrednio po zrumienieniu ozdobioną listkami sałaty i cząstkami pomidora. Jako dodatek pieczywo.