Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Jaja faszerowane tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jaja ugotować na twardo (10 min) i przełożyć do zi­mnej wody. Gdy ostygną, obrać ze

Jaja faszerowane tuńczykiem

Składniki:

Jaja faszerowane tuńczykiem

 

  • 4-8 jaj
  • puszka tuńczyka lub innej ryby w oleju
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • łyżeczka curry
  • 5 dag utartego ostrego sera
  • sól
  • pieprz
  • posiekana nać pietruszki
  • pomidory

Sposób przygotowania:

Jaja faszerowane tuńczykiem
Jaja ugotować na twardo (10 min) i przełożyć do zi­mnej wody. Gdy ostygną, obrać ze skorupek, każde przekrajać wzdłuż na pół, wyjąć delikatnie żółtka i przetrzeć przez sito. Wyjętego z puszki tuńczyka ro­zetrzeć w misce na miazgę, dodać 2/3 przetartych przez sito żółtek i nieco posiekanej naci pietruszki. Utrzeć na jednolitą masę i ewentualnie jeszcze przy­prawić solą i pieprzem; amatorzy mogę dodać 1-2 ząbki drobno posiekanego i zmiażdżonego czos­nku. Przygotowaną masą napełniać białka, ułożyć je nadzieniem do góry na żaroodpornym półmisku i za­lać sosem. Przygotowując sos, stopić masło, dodać curry i mąkę, wymieszać, rozprowadzić mlekiem i stale mieszając podgrzewać na małym ogniu. Gdy sos zawrze, odstawić, wymieszać z utartym serem i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zalane sosem jaja wstawić do nagrzanego piekarnika, po zrumie­nieniu posypać nacią pietruszki i pozostawionymi żółtkami. Podawać przekąskę bezpośrednio po zru­mienieniu ozdobioną listkami sałaty i cząstkami po­midora. Jako dodatek pieczywo.