Sposób przygotowania:
Jajka w pomidorach na szpinaku
Szpinak blanszujemy i podsmażamy na patelni, tak długo aż odparujemy z niego wodę. Do szpinaku dodajemy 2 ząbki posiekanego czosnku, śmietanę i doprawiamy solą. Prużymy szpinak w śmietanie na niewielkim ogniu ok. 10 min po czym przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię do podsmażonej cebulki. Dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, 2 ząbki posiekanego czosnku, oregano, bazylię i wszystko mieszamy. Smażymy tak długo aż zredukujemy wodę z pomidorów do jak najmniejszej ilości. Podsmażone pomidory z cebulą przekładamy do naczynia żaroodpornego, kładziemy je grubą warstwą na szpinak. W warstwie pomidorów robimy 4 wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Na jajka kładziemy warstwę startego żółtego sera i zapiekamy ok. 30 min w temp 180 st. C. Podajemy na ciepło. Smacznego!