habibi

habibi

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Jak szczur przemycił wątróbkę Małpie ;)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Z podanych składników uzyskujemy pyszne danie jednogarnkowe na obiad lub kolację - nawet dzieci dają się na nie skusić. Z pewnością pyszne!

Jak szczur przemycił wątróbkę Małpie ;)

Składniki:

Jak szczur przemycił wątróbkę Małpie ;)

 

  • 200g makaronu ryżowego nitki
  • 2-3 listki kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
  • 30-40 dag wątróbek z kurczaka
  • duża czerwona cebula
  • mrożona włoszczyzna lub mieszanka chińska (20-30 dag)
  • ew. grzybki mun
  • marynowany imbir
  • przyprawa 5 smaków
  • mąka ziemniaczana
  • posiekane drobno orzeszki ziemne (2-3 łyżki)
  • olej słonecznikowy
  • czosnek
  • sól
  • sos sojowy ciemny
  • olej sezamowy lub z orzeszków ziemnych
  • czarne i zielone oliwki
  • koperek

Sposób przygotowania:

Jak szczur przemycił wątróbkę Małpie ;)
Wątróbki oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zalać w miseczce odrobiną sosu sojowego i oleju sezamowego (lub z orzeszków ziemnych), dodać zgnieciony czosnek, wymieszać, nakryć folią i odstawić do lodówki na 2-3 godz.(lub na noc).

Osączyć wątróbki z marynaty i opanierować w mące ziemniaczanej z dodatkiem przyprawy 5 smaków. Obsmażyć na oleju. Wyjąć na talerzyk.

Na tej samej patelni usmażyć piórka z cebuli, paski kapusty pekińskiej oraz warzywa mrożone, w razie konieczności podlać odrobinką wody, aby zmiękły. W międzyczasie zaparzyć makaron ryżowy.

Na suchej patelni uprażyć posiekane orzeszki ziemne.

Gdy makaron jest gotowy odcedzić go bardzo dokładnie i dodać do miękkich warzyw, dołożyć usmażone wątróbki (można je pokroić na 2-3 części), troszkę imbiru pokrojonego w paseczki, wsypać uprażone orzeszki i doprawić całość do smaku - solą, czosnkiem, sosem sojowym, pokrojonymi oliwkami.

Potrawę należy bardzo dokładnie wymieszać i ogrzewać razem przez kilka chwil, stale mieszając, aby nie przywarła. Posypać koperkiem.

Pyszna jest też na drugi dzień - zapieczona w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem pasty pomidorowej i tartego sera.