Sposób przygotowania:
Jak szczur przemycił wątróbkę Małpie ;)
Wątróbki oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zalać w miseczce odrobiną sosu sojowego i oleju sezamowego (lub z orzeszków ziemnych), dodać zgnieciony czosnek, wymieszać, nakryć folią i odstawić do lodówki na 2-3 godz.(lub na noc).
Osączyć wątróbki z marynaty i opanierować w mące ziemniaczanej z dodatkiem przyprawy 5 smaków. Obsmażyć na oleju. Wyjąć na talerzyk.
Na tej samej patelni usmażyć piórka z cebuli, paski kapusty pekińskiej oraz warzywa mrożone, w razie konieczności podlać odrobinką wody, aby zmiękły. W międzyczasie zaparzyć makaron ryżowy.
Na suchej patelni uprażyć posiekane orzeszki ziemne.
Gdy makaron jest gotowy odcedzić go bardzo dokładnie i dodać do miękkich warzyw, dołożyć usmażone wątróbki (można je pokroić na 2-3 części), troszkę imbiru pokrojonego w paseczki, wsypać uprażone orzeszki i doprawić całość do smaku - solą, czosnkiem, sosem sojowym, pokrojonymi oliwkami.
Potrawę należy bardzo dokładnie wymieszać i ogrzewać razem przez kilka chwil, stale mieszając, aby nie przywarła. Posypać koperkiem.
Pyszna jest też na drugi dzień - zapieczona w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem pasty pomidorowej i tartego sera.
Osączyć wątróbki z marynaty i opanierować w mące ziemniaczanej z dodatkiem przyprawy 5 smaków. Obsmażyć na oleju. Wyjąć na talerzyk.
Na tej samej patelni usmażyć piórka z cebuli, paski kapusty pekińskiej oraz warzywa mrożone, w razie konieczności podlać odrobinką wody, aby zmiękły. W międzyczasie zaparzyć makaron ryżowy.
Na suchej patelni uprażyć posiekane orzeszki ziemne.
Gdy makaron jest gotowy odcedzić go bardzo dokładnie i dodać do miękkich warzyw, dołożyć usmażone wątróbki (można je pokroić na 2-3 części), troszkę imbiru pokrojonego w paseczki, wsypać uprażone orzeszki i doprawić całość do smaku - solą, czosnkiem, sosem sojowym, pokrojonymi oliwkami.
Potrawę należy bardzo dokładnie wymieszać i ogrzewać razem przez kilka chwil, stale mieszając, aby nie przywarła. Posypać koperkiem.
Pyszna jest też na drugi dzień - zapieczona w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem pasty pomidorowej i tartego sera.