Przede wszystkim zastanów się czy potrzebne ci duże naczynie, w którym zagotujesz 1,7-2 litry wody (taka jest najwyższa dostępna na rynku pojemność) czy wystarczy mniejsze, np. na 1 litr.
Drugim ważnym parametrem jest rodzaj grzałki. Może być płaska (płytowa) lub spiralna. Ta pierwsza jest wygodniejsza. Pozwala na podgarzanie minimalnej ilości wody, łatwiej ją też czyścić i usuwać kamień. Zwykle ma ona również większą moc, co sprawia, że gotuje szybciej, a to oznacza mniejsze zużycie prądu.
Kolejna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę to obudowa. Może być plastikowa lub metalowa. Czajniki z tworzywa sztucznego są lekkie, mniej się nagrzewają, często mają piękne żywe kolory. Metalowe uważa się za wytrzymalsze, ale gorąca stal grozi oparzeniem (lepiej więc wybierać
termoizolowaną obudowę), mogą też czasami rdzewieć, zwłaszcza, gdy są nieszczelne. Kompromisem są naczynia metalowo-plastikowe.Wygodniejsze są te na obrotowej podstawie, która pozwala na obracanie czajnika.
Jak dbać o czajnik?
Osad mineralny, zwany też kamieniem, powstaje w wyniku podgrzewania, gotowania i odparowywania twardej wody, w której zawarte są duże ilości rozpuszczalnych soli wapnia i magnezu. Trzeba go usuwać, bo psuje smak napojów, a grzałki nim pokryte zużywają więcej energii. Warstwa kamienia, powoduje miejscowe niedogrzanie bądź przegrzanie elementów grzewczych i niszczy stopniowo sprzęt AGD.
Wypełnij czajnik wodą z octem (1:1). Zagotuj, pozostaw do ostygnięcia. Wylej wodę z kamieniem. Kilkakrotnie porządnie wodą. Pozostaw otwartą pokrywkę przez pół godziny, by zapach octu całkiem wyparował.
Włóż do czajnika metalową kulkę. Zapobiega osadzaniu się kamienia na dnie, ściankach i grzałce.
Czajnik ze stali nierdzewnej będzie pięknie lśnił, gdy wypolerujesz go folią aluminiową (błyszczącą stroną). Miejsca, które zaczynają rdzewieć natrzyj terpentyną z woskiem (1:1). Wytrzyj do sucha.
Tekst: Małgorzata Świgoń/Poradnik domowy
Drugim ważnym parametrem jest rodzaj grzałki. Może być płaska (płytowa) lub spiralna. Ta pierwsza jest wygodniejsza. Pozwala na podgarzanie minimalnej ilości wody, łatwiej ją też czyścić i usuwać kamień. Zwykle ma ona również większą moc, co sprawia, że gotuje szybciej, a to oznacza mniejsze zużycie prądu.
Kolejna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę to obudowa. Może być plastikowa lub metalowa. Czajniki z tworzywa sztucznego są lekkie, mniej się nagrzewają, często mają piękne żywe kolory. Metalowe uważa się za wytrzymalsze, ale gorąca stal grozi oparzeniem (lepiej więc wybierać
termoizolowaną obudowę), mogą też czasami rdzewieć, zwłaszcza, gdy są nieszczelne. Kompromisem są naczynia metalowo-plastikowe.Wygodniejsze są te na obrotowej podstawie, która pozwala na obracanie czajnika.
Jak dbać o czajnik?
Osad mineralny, zwany też kamieniem, powstaje w wyniku podgrzewania, gotowania i odparowywania twardej wody, w której zawarte są duże ilości rozpuszczalnych soli wapnia i magnezu. Trzeba go usuwać, bo psuje smak napojów, a grzałki nim pokryte zużywają więcej energii. Warstwa kamienia, powoduje miejscowe niedogrzanie bądź przegrzanie elementów grzewczych i niszczy stopniowo sprzęt AGD.
Wypełnij czajnik wodą z octem (1:1). Zagotuj, pozostaw do ostygnięcia. Wylej wodę z kamieniem. Kilkakrotnie porządnie wodą. Pozostaw otwartą pokrywkę przez pół godziny, by zapach octu całkiem wyparował.
Włóż do czajnika metalową kulkę. Zapobiega osadzaniu się kamienia na dnie, ściankach i grzałce.
Czajnik ze stali nierdzewnej będzie pięknie lśnił, gdy wypolerujesz go folią aluminiową (błyszczącą stroną). Miejsca, które zaczynają rdzewieć natrzyj terpentyną z woskiem (1:1). Wytrzyj do sucha.
Tekst: Małgorzata Świgoń/Poradnik domowy
Nina W.