Sposób przygotowania:
Jarzynowa z fasolką szparagową
Marchew, pietruszkę i seler obrałam, opłukałam i starłam na tarce o dużych oczkach. Pora opłukałam, pokroiłam w kosteczkę. Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w równą kostkę. Końce fasoli odcięłam, pokroiłam ja w krótsze kawałki i opłukałam. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam starte warzywa i powoli smażyłam dopóki nie zwiotczały, pod koniec dołożyłam pora. Zalałam 1,5 litra wrzącej wody, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone ziemniaki, fasolkę szparagową, suszoną włoszczyznę i lubczyk. Lekko posoliłam. Gotowałam na wolniutkim ogniu do miękkości warzyw. Śmietanę zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlałam do garnka. Dodałam posiekany koperek i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
zbysiowa
edytaha
Ugotuj Madziu, póki jeszcze można kupić świeżą fasolkę szparagową :)
misia5
A mrożona z własnych zbiorów się nadaje? Czy lepiej użyć świeżą?
edytaha
Misiu, każda się nadaje, ale moim zdaniem taka świeża jest najsmaczniejsza, zupa ma taki "pełniejszy smak". Ale może tylko tak mi się wydaje :) A tak na marginesie - zazdroszczę Ci własnych zbiorów :)))
misia5
Fasolki miałam mniej bo moja pociecha postanowiła pół ogrodu obsiać marchewką:) Mam jej tyle że do wiosny wystarczy:) Do wyboru do koloru: biała, żółta, tradycyjna pomarańczowa (kilka odmian chyba 4 o ile dobrze pamiętam) czerwona i fioletowa.
edytaha
To fanie :) Możesz robić rodzince kolorowe smaczne soczki :)
MagdaMM