edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Jesienne pierogi z dynią i orzechami

  • 18
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Domowe pierożki z dynią, cebulką i orzechami włoskimi, zapiekane pod śmietaną.

Jesienne pierogi z dynią i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienne pierogi z dynią i orzechami

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • niepełna szklanka ciepłej wody.
  • Nadzienie:
  • 30 dag dyni – waga po obraniu i usunięciu pestek,
  • 3 dag orzechów włoskich,
  • 1 spora cebula,
  • 1-2 łyżki masła – w zależności od wielkości cebuli,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • szczypta cukru,
  • szczypta mielonego kminku,
  • olej do gotowania i wysmarowania formy,
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%.

Sposób przygotowania:

Jesienne pierogi z dynią i orzechami
1. Do miski przesiałam mąkę, wymieszałam ją ze szczyptą soli, wbiłam jajko i wlewając letnią wodę zarabiałam ciasto. Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam na czas robienia farszu. Wyłuskane orzechy uprażyłam na suchej patelni, po przestudzeniu drobniusieńko posiekałam. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i zesmażyłam na złoto.



2. Z dyni usunęłam włóknisty środek z pestkami, obrałam go ze skóry i starłam na tarce o dużych oczkach. Do dyni dołożyłam przestudzoną cebulę i posiekane orzechy, wymieszałam i doprawiłam solą, pieprzem, cukrem i mielonym kminkiem.



3. Ciasto wyłożyłam na podsypany mąką blat, rozwałkowałam na grubość około 2-3 mm, kieliszkiem o średnicy 9,5 cm wycinałam krążki, na które nakładałam jak największą ilość farszu i dokładnie zlepiałam. Zlepione pierogi odkładałam pod ściereczkę, żeby nie obsychały.



4. W dużym rondlu zagotowałam wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju. Na wrzącą włożyłam pierogi, przykręciłam gaz i na wolnym ogniu gotowałam około 6 minut od wypłynięcia. Wyjmowałam łyżką cedzakową, na moment zanurzałam w misce z zimną wodą i przekładałam na cedzak.



5. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni z termo obiegiem. Dwa naczynia żaroodporne wysmarowałam olejem, dachówkowo ułożyłam pierogi, posmarowałam je kilkoma łyżkami śmietany i wstawiłam do piekarnika. Zapiekałam 12 minut, z czego na 4 ostatnie minuty włączyłam grill. 
Jesienne pierogi z dynią i orzechami
Składniki farszu dokładnie wymieszałam i doprawiłam do smaku.
Jesienne pierogi z dynią i orzechami
Z rozwałkowanego ciasta wycinałam duże krążki.
Jesienne pierogi z dynią i orzechami
Pierogi gotowałam na wolnym ogniu około 6 minut od wypłynięcia.
Jesienne pierogi z dynią i orzechami
Pierogi z tym farszem mają bardzo oryginalny smak.