Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kaczka pieczona na sposób leśny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kaczkę sprawić i dokładnie oczyścić. Przygotować zalewę z 3 litrów wody, dodać

Kaczka pieczona na sposób leśny

Składniki:

Kaczka pieczona na sposób leśny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona na sposób leśny
Kaczkę sprawić i dokładnie oczyścić.

Przygotować zalewę z 3 litrów wody, dodać ziarna zmielonego jałowca i tymianku. Zalać nią kaczkę i moczyć minimalnie 3 godziny.

Grzyby drobno posiekać, cebulke także, czosnek przecisnąć przez praskę, marchewkę i pietruszkę zetrzec na tarce o grubych oczkach. Kaszę jęczmienną lekko podgotować z dodatkiem grzybów, czosnkiem i cebulką. Odstawić z ognia, gdy będzie jeszcze twarda. Kaczkę natrzeć ziołami (jałowiec, tymianek, inne wg upodobania) i tłuszczem, wypełnić kaszą. Pozostałą kaszą obłożyć tuszkę dookoła, wykładając na wierzch kawałki masła. Wszystko razem umieścić w foliowym rękawie i położyć na blaszce lub w dużym naczyniu żaroodpornym.

Piec w piekarniku do miękkości.