Sposób przygotowania:
Kaczka podawana z purre i zurawiną
Kaczkę pokroiłam na 6 kawałków. Przyprawy wymieszałam z sokiem z 1/2 cytryny i 1/2 szkl oleju rzepakowego. Tak zamarynowaną kaczkę zostawiłam na noc w lodówce.
Do głębokiej patelni wlałam olej ,rozgrzałam go i włożyłam kawałki kaczki,obsmażyłam z każdej strony,dołożyłam masło klarowne. Kaczkę dusiłam na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny.
Puree z selera:
Selery o średniej wielkości zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy do miękkości około 1 godzinę. Tak samo pieczemy buraki i kroimy je później w plasterki. Upieczone selery obieramy ze skórki wkładamy do miski,dodajemy masło, mleko i przyprawy miksujemy blenderem aż powstanie puszysta masa.
Sos malinowo-żurawinowy
Do rondla wkładam maliny,wlewam wino,miód gotuję na wolnym ogniu do redukcji. Zdejmuje z ognia.Maliny z sosem dokładnie miksuję blenderem. dodaję ocet, olej,domową konfiturę do miesa z żurawiny,suszoną żurawinę dokładnie mieszamyi gotuję do redukcji . Doprawiam do smaku solą,pieprzem i czosnkiem
Na talerz wykładamy purre z selera, plasterki buraków, kawałek kaczki i sos.
Do głębokiej patelni wlałam olej ,rozgrzałam go i włożyłam kawałki kaczki,obsmażyłam z każdej strony,dołożyłam masło klarowne. Kaczkę dusiłam na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny.
Puree z selera:
Selery o średniej wielkości zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy do miękkości około 1 godzinę. Tak samo pieczemy buraki i kroimy je później w plasterki. Upieczone selery obieramy ze skórki wkładamy do miski,dodajemy masło, mleko i przyprawy miksujemy blenderem aż powstanie puszysta masa.
Sos malinowo-żurawinowy
Do rondla wkładam maliny,wlewam wino,miód gotuję na wolnym ogniu do redukcji. Zdejmuje z ognia.Maliny z sosem dokładnie miksuję blenderem. dodaję ocet, olej,domową konfiturę do miesa z żurawiny,suszoną żurawinę dokładnie mieszamyi gotuję do redukcji . Doprawiam do smaku solą,pieprzem i czosnkiem
Na talerz wykładamy purre z selera, plasterki buraków, kawałek kaczki i sos.