Mariola.G

Mariola.G

Kucharz
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kaczka podawana z purre i zurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do kaczki pasują owoce i warzywa które idealnie się w tym połączeniu sprawdziły.

Kaczka podawana z purre i zurawiną

Składniki:

Kaczka podawana z purre i zurawiną

 

 

  • Puree z selera

 

  • 3średniej wielkości selery
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml mleka
  • sól,pieprz, gałka muszkatowa do smaku.

 

  • sos malinowo-żurawinowy

 

  • 25dag świeżych malin lub mrożonych
  • 150 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 15 ml octu winnego czerwonego
  • 15 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżki miodu
  • sól,pieprz,czosnek mielony do smaku
  • 5 dag suszonej żurawiny

 

  • warzywa

 

Sposób przygotowania:

Kaczka podawana z purre i zurawiną
Kaczkę pokroiłam na 6 kawałków.  Przyprawy wymieszałam z sokiem z 1/2 cytryny i 1/2 szkl oleju rzepakowego. Tak zamarynowaną kaczkę zostawiłam na noc w lodówce.

Do głębokiej patelni wlałam olej ,rozgrzałam go i włożyłam kawałki kaczki,obsmażyłam z każdej strony,dołożyłam masło klarowne. Kaczkę dusiłam na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny.

Puree z selera:

 Selery o średniej wielkości zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy do miękkości około 1 godzinę. Tak samo pieczemy buraki i kroimy je później w plasterki. Upieczone selery obieramy ze skórki wkładamy do miski,dodajemy masło, mleko i przyprawy miksujemy blenderem aż powstanie puszysta masa.

Sos malinowo-żurawinowy

Do rondla wkładam maliny,wlewam wino,miód gotuję na wolnym ogniu do redukcji. Zdejmuje z ognia.Maliny z sosem dokładnie miksuję blenderem. dodaję ocet, olej,domową konfiturę do miesa z żurawiny,suszoną żurawinę dokładnie mieszamyi gotuję do redukcji . Doprawiam do smaku solą,pieprzem i czosnkiem




Na talerz wykładamy purre z selera, plasterki buraków, kawałek kaczki i sos.