Sposób przygotowania:
Kaczka z malinowo-żurawinowym
Marynata Do miski wlewam olej rzepakowy,wyciśnięty sos z cytryny, wsypuję wszystkie przyprawy.,tak przygotowaną marynatą nacieram wcześniej pokrojoną umyta kaczkę.Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do lodówki.Do dość głębokiej patelni wkładam smalec,roztapiam go, następnie wkładam kawałki kaczki.Mięso musi być w całości zanurzone,jak jest za mało dodajemy więcej smalcu,dusimy na wolnym ogniu około 1,5 godziny.Kaczkę wyjmuję do naczynia żaroodpornego następnie zalewam smalcem kawałki kaczki pozostawiamy dolną z przyprawami) Tak przygotowaną kaczkę możemy przechowywać kilka dni. Kawałki kaczki czyścimy nasze kawałki z tłuszczu,wkładamy do naczynia żaroodpornego następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180stopni na 15-20 minut do zarumienienia. puree z selera Do garna wlewamy mleko,następnie wkładamy obrane pokrojone selery dodajemy kilka kropel cytryny by zachować ładny kolor.Ugotowane selery przekładam do miski,dodaję masło, przyprawy(gałkę muszkatową,imbir, pieprz biały,sól) miksujemy blenderem,jak jest za geste dodajemy trochę mleka w którym gotował się seler sos malinowo-żurawinowy Do rondla wkładam maliny,wlewam wino,miód gotuję na wolnym ogniu do redukcji. Zdejmuje z ognia.Maliny z sosem dokładnie miksuję blenderem. dodaję ocet, olej,domową konfiturę do miesa z żurawiny,suszoną żurawinę dokładnie mieszamyi gotujędo redukcji Doprawiam do smaku solą,pieprzem i czosnkiem
marietta