Sposób przygotowania:
Kaczka z owocami
Przygotowanie kaczki zaczynam od umycia jej, następie osuszam ręcznikami papierowymi.Marynatę przygotowuję z rozmarynu, majeranku, papryk, dodaję sól, pieprz, sos śliwkowy czosnek sprasowany, żurawinę. Całość mieszam dokładnie i nacieram marynatą kaczkę na zewnątrz. Do pozostałej marynaty dodaję pokrojoną cebulę, i nadziewam kaczkę nią. Spinam szpilkami kaczkę i odstawiam na 24 do lodówki. Na drugi dzień przekładam kaczkę do brytfanny, przykrywam ją i zapiekam tyle ile waży kaczka czyli około półtorej godziny. Po godzinie odkrywam wieko brytfanny żeby kaczka się zarumieniła. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewam kaczkę sokami które wytworzyła. Dziesięć minut przed końcem pieczenia dodaję truskawki, maliny, porzeczki i dalej zapiekam.