Sposób przygotowania:
kapuśniaczki wg Danuty
Robimy rozczyn z drożdży i mleka. Gdy urośnie wlewamy do przesianej mąki. Dodajemy jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawimy w ciele miejsce aby nam urosło. Kapustę gotujemy z grzybami, odcedzamy i razem bardzo drobno siekamy. Cebulę smażymy na oleju. Dodajemy kapustę, surowe jajko i całość doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto gdy wyrośnie wałkujemy i tniemy na prostokąty. Na prostokąty nakładamy nadzienie, zawijamy i układamy na wysmarowanej blaszy. Gdy już podrosną smarujemy śmietaną i pieczemy aż będą miały złoty kolor. Gdy wystygną można podawać.
Ciasto gdy wyrośnie wałkujemy i tniemy na prostokąty. Na prostokąty nakładamy nadzienie, zawijamy i układamy na wysmarowanej blaszy. Gdy już podrosną smarujemy śmietaną i pieczemy aż będą miały złoty kolor. Gdy wystygną można podawać.