Sposób przygotowania:
Kapuśniak kujawski
Grzyby umyć i ugotować do miękkości w małej ilości wody. Kaszę należy przepłukać na sicie i przebrać, odsączyć. Obrać włoszczyznę, opłukać, opłukane mięso i warzywa włożyć do garnka, zalać wodą z zielem angielskim, gotować do miękkości, odcedzić. Mięso ostudzić, oddzielić od kości i pokroić w kostkę. W 1/3 wywaru gotujemy ziemniaki obrane, opłukane i pokrojone w kostkę. W 1/3 wywaru gotujemy pokrojoną z grubsza kapustę. W 1/3 wywaru gotujemy kaszę. Gdy składniki będą miękkie łączymy: wywar z grzybów i pokrojone w paseczki grzyby, ugotowane w wywarze ziemniaki wraz z płynem, w którym się gotowały, pokrojone mięso oraz kapustę. Na osobnej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek z obraną i pokrojoną w kostkę cebulą. Wytopiony tłuszcz odlewamy. Dodajemy do zupy sól, paprykę, cukier – zagotowujemy.
Wersja mniej kaloryczna – zamiast boczku smażymy cebulkę na łyżce masła.
Wersja mniej kaloryczna – zamiast boczku smażymy cebulkę na łyżce masła.