Sposób przygotowania:
Kapuśniak z białej kapusty na wędzonce
W garnku z wodą rozpuszczamy kostki rosołowe i zagotowujemy . Ziemniaki obieramy kroimy w kosteczkę ,kapustę myjemy siekamy , marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach . Gotujemy .Dodajemy liść laurowy ,kulki ,pieprzu i ziele angielskie po 2 sztuki .Cebule obieramy z łupiny kroimy drobno,wędzonkę kroimy w kosteczkę kiełbasę także. Na patelni na maśle smażymy posiekaną cebulę ,pokrojona wędzonkę i kiełbasę .Dodajemy paprykę czerwona ok 1 łyżeczka taka spora ,mieszamy i dodajemy mąkę ok 1 łyżki .Mieszamy dokładnie i zalewamy rosołkiem z zupy .Mieszamy i wlewamy do garnka z warzywami . Doprawiamy majerankiem ,sola ,pieprzem i wyciśniętym czosnkiem .Podajemy na ciepło z świezym chlebem