justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Kapusta pekińska nadziewana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Potrawę można podawać ze śmietaną.

Kapusta pekińska nadziewana

Składniki:

Kapusta pekińska nadziewana

 

  • 2 porcje:
  • 30-40 dag kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 1 cebula
  • 3-4 pomidory
  • czosnek
  • majeranek i sól do smaku
  • nadzienie:
  • dowolne mięso lub grzyby
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kiełków pszenicy
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Kapusta pekińska nadziewana
Do nadzienia najlepiej użyć mięsa mielonego lub wcześniej uduszonych grzybów, zmieszać z jajkiem, kiełkami pszenicy i posiekaną pietruszką. Obrać z kapusty połowę liści, resztę pokroić na paski i wszystko razem gotować 2-3 minuty, po czym odcedzić. Cebulę utrzeć i smażyć z rozgniecionym czosnkiem, dodać majeranek, pokrojone w cienkie plastry pomidory i paski kapusty. Włożyć liście nafaszerowane przygotowanym nadzieniem, można je przewiązać, żeby nic nie wypadło i dusić razem na małym ogniu 15 minut pod przykryciem.