Sposób przygotowania:
Kapusta Pieczona
Kaczke oczyszczamy , płuczemy i nastawiamy w dużym garnku, udka oczyszczamy , płuczemy i wkładamy do garnka z kaczką (gotujemy rosół, dodajemy warzywa i przyprawy). Wyciągamy mięso , studzimy i obieramy z kaczki oraz kurczaka, odstawiamy. Karkówkę kroimy w kosteczkę , podsmażamy na patelni i dorzucamy do kurczaka oraz kaczki. Przechodzimy do kapusty kiszonej 1,5 kg zalewamy wodą żeby się zrobiła mniej kwaśna a drugą połowę płuczemy tylko raz i wkładamy do dużej miski lub garnka w czasie gdy kapusta się moczy , płuczemy i kroimy kapustę białą aby kaspusta nie była zbyt kwaśna. Kapustę która się moczy odlewamy a następnie nalewamy nową nowę i dalej moczymy, powtarzamy tą czynność około 5-6razy. Białą kapustę kroimy i przekładamy do kapusty która znajduje się juz w garnku , doprawiamy przyprawami i wstępnie mieszamy, dorzucamy mięsko do garnka i mieszamy , gdy kapusta będzie już mało kwaśna odciskamy ją i dorzucamy do garnka (jeżeli ktoś nie chce aby kapusta była długa można ją pokroić wcześniej możem). Dokłądnie mieszamy i dodajemy troszeczkę oliwy ciągle mieszając aby wszystkie składniki były bardzo dokładnie wymieszane następnie przekładamy kapustę do naczynia żaroodpornego i przykrywamy , wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200stopni pieczemy w temp. 200stopni przez 30min następnie zmniejszamy temperaturę na 150stopni i pieczemy około 3godzin po upływie tego czasu wyjmujemy kapustę z piekarnika (powinna być spieczona z wierzchu) i mieszamy ją po czym przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 2 godziny po upływie tego czasu wyjmujemy i mieszamy następnie przystępujemy do ostatniej fazy pieczenia nastawiamy na 220stopni i pieczemy około godziny.