kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Kapusta z kluskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie z kapusty i kluseczków :) nie trzeba nic wiecej

Kapusta z kluskami

Składniki:

Kapusta z kluskami

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z kluskami
Odciskamy kapustę,przelewamy ją wodą a następnie gotujemy do miękkości z małym dodatkiem wody oraz z przyprawami-pieprzem i zielem angielskim oraz liściem laurowym.Kroimy mięso na kostkę wielkości 1 cm i podsmażamy na smalcu.Dodajemy mięso do kapusty i mieszamy,Dodajemy pokrojone na kawałki grzyby.Mieszamy dokładnie.Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką do smaku.+++Gotujemy ziemniaki do miękkości w nieosolonej wodzie.Gorace przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną i mieszamy na jednolitą masę.Kiedy troszkę przestygną dodajemy 1 jajko oraz uzupełniamy mąką-tak by masa była sprężysta.Formujemy z masy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.wrzucamy je na osolony wrzątek i gotujemy póki nie wypłyną.Odcedzamy.Mieszamy kapustę z kluseczkami, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 15 minut w temperaturze 180*C.Smacznego!!!