Sposób przygotowania:
Kapusta z kluskami
Odciskamy kapustę,przelewamy ją wodą a następnie gotujemy do miękkości z małym dodatkiem wody oraz z przyprawami-pieprzem i zielem angielskim oraz liściem laurowym.Kroimy mięso na kostkę wielkości 1 cm i podsmażamy na smalcu.Dodajemy mięso do kapusty i mieszamy,Dodajemy pokrojone na kawałki grzyby.Mieszamy dokładnie.Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką do smaku.+++Gotujemy ziemniaki do miękkości w nieosolonej wodzie.Gorace przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną i mieszamy na jednolitą masę.Kiedy troszkę przestygną dodajemy 1 jajko oraz uzupełniamy mąką-tak by masa była sprężysta.Formujemy z masy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.wrzucamy je na osolony wrzątek i gotujemy póki nie wypłyną.Odcedzamy.Mieszamy kapustę z kluseczkami, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 15 minut w temperaturze 180*C.Smacznego!!!