Sposób przygotowania:
Karkówka nadziana kapustką
Kapustę opłukać pod bieżącą wodą, drobno pokroić, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele. Gotować pod przykryciem ok. 1 godz na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić i doprawić do smaku sola i pieprzem. Karkówkę umyć, osuszyć, rozkroić wzdłuż tak, by powstał jeden duży płat. Rozbić z obu stron i oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Owoce jałowca zmiażdżyć w moździeżu lub zmiksować w blenderze. Połączyć z wszystkimi przyprawami. Mieszanką przypraw natrzeć mięso z obu stron. Mięso przykryć folią spożywczą i wstawić na godz do lodówki. Na brzegu mięsa, wzdłuż jego długości, ułożyć kapuściany farsz. Zrolować i bardzo mocno i dokładnie obwiązać nicią. Ułożyć do żaroodpornego naczynia, zamknąć i piec ok. 1,5godz w 180st. Następnie odkryć i piec jeszcze ok. 30min 1 temp. 160st.
Owoce jałowca zmiażdżyć w moździeżu lub zmiksować w blenderze. Połączyć z wszystkimi przyprawami. Mieszanką przypraw natrzeć mięso z obu stron. Mięso przykryć folią spożywczą i wstawić na godz do lodówki. Na brzegu mięsa, wzdłuż jego długości, ułożyć kapuściany farsz. Zrolować i bardzo mocno i dokładnie obwiązać nicią. Ułożyć do żaroodpornego naczynia, zamknąć i piec ok. 1,5godz w 180st. Następnie odkryć i piec jeszcze ok. 30min 1 temp. 160st.