czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Karkówka nadziana kapustką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna roladka, idealna na uroczysty, świąteczny obiad.

Karkówka nadziana kapustką

Składniki:

Karkówka nadziana kapustką

 

Sposób przygotowania:

Karkówka nadziana kapustką
Kapustę opłukać pod bieżącą wodą, drobno pokroić, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele. Gotować pod przykryciem ok. 1 godz na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić i doprawić do smaku sola i pieprzem. Karkówkę umyć, osuszyć, rozkroić wzdłuż tak, by powstał jeden duży płat. Rozbić z obu stron i oprószyć z obu stron solą i pieprzem.



Owoce jałowca zmiażdżyć w moździeżu lub zmiksować w blenderze. Połączyć z wszystkimi przyprawami. Mieszanką przypraw natrzeć mięso z obu stron. Mięso przykryć folią spożywczą i wstawić na godz do lodówki. Na brzegu mięsa, wzdłuż jego długości, ułożyć kapuściany farsz. Zrolować i bardzo mocno i dokładnie obwiązać nicią. Ułożyć do żaroodpornego naczynia, zamknąć i piec ok. 1,5godz w 180st. Następnie odkryć i piec jeszcze ok. 30min 1 temp. 160st.