Sposób przygotowania:
karp w sosie piernikowym
Wypatroszonego karpia pokroić na dzwonka. Głowę, płetwy i ogon wrzucić do garnka, dodać obrane jarzyny, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, goździki i sól, dolać 1/2 litra wody i gotować 30 min. Osobno namoczyć rodzynki.
W drugim garnku ułożyć dzwonka i zalać przecedzonym wywarem. Gotować do miękkości (ok. 30 min), po czym rybę wyjąć i odłożyć do przykrytego naczynia, żeby nie wystygła.
Do wywaru wrzucić pokruszony piernik, dodać miód i cynamon. Gotować na dużym ogniu 15 minut, następnie przetrzeć przez sito, dodać rodzynki, doprawić sos cytryną, solą i pieprzem.
Rybę podawać polaną sosem.
W drugim garnku ułożyć dzwonka i zalać przecedzonym wywarem. Gotować do miękkości (ok. 30 min), po czym rybę wyjąć i odłożyć do przykrytego naczynia, żeby nie wystygła.
Do wywaru wrzucić pokruszony piernik, dodać miód i cynamon. Gotować na dużym ogniu 15 minut, następnie przetrzeć przez sito, dodać rodzynki, doprawić sos cytryną, solą i pieprzem.
Rybę podawać polaną sosem.