Sposób przygotowania:
Karp wigilijny - na szaro
Oczyszczonego i osolonego karpia kroimy w dzwonka i gotujemy w gorącym wywarze z dużą ilością warzyw. Do wywaru dodajmy też goździki, ziele angielskie i liście laurowe. Karpia gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie robimy szry sos, na patelnię wrzucamy łyżkę masła, a gdy się roztopi - łyżkę mąki.
Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadzamy wywarem spod ryby - dolewamy po trochu, żeby nie utworzyły się grudy. Sos powinien miec konsystencję śmietany.
Dodajemy maggi i płatki migdałowe oraz rodzynki. Wciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy 2 łyżeczki cukru oraz wino.
Redukujemy sos na wysokim ognu, następnie zmniejszamy ogień i wkładamy dzwonka karpia. Dusimy jeszcze przez 10 - 15 minut.
Takiego karpia można przygotować nieco wcześniej i trzymać w ciepłym, nagrzanym do 60 stopnni piekarniku zanim podamy go na stół.
Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadzamy wywarem spod ryby - dolewamy po trochu, żeby nie utworzyły się grudy. Sos powinien miec konsystencję śmietany.
Dodajemy maggi i płatki migdałowe oraz rodzynki. Wciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy 2 łyżeczki cukru oraz wino.
Redukujemy sos na wysokim ognu, następnie zmniejszamy ogień i wkładamy dzwonka karpia. Dusimy jeszcze przez 10 - 15 minut.
Takiego karpia można przygotować nieco wcześniej i trzymać w ciepłym, nagrzanym do 60 stopnni piekarniku zanim podamy go na stół.