cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Wigilia w trzech odsłonach

Karp wigilijny - na szaro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Wigilia przedwojenna

Karp wigilijny - na szaro

Składniki:

Karp wigilijny - na szaro

 

Sposób przygotowania:

Karp wigilijny - na szaro
Oczyszczonego i osolonego karpia kroimy w dzwonka i gotujemy w gorącym wywarze z dużą ilością warzyw. Do wywaru dodajmy też goździki, ziele angielskie i liście laurowe. Karpia gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie robimy szry sos, na patelnię wrzucamy łyżkę masła, a gdy się roztopi - łyżkę mąki.

Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadzamy wywarem spod ryby - dolewamy po trochu, żeby nie utworzyły się grudy. Sos powinien miec konsystencję śmietany.

Dodajemy maggi i płatki migdałowe oraz rodzynki. Wciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy 2 łyżeczki cukru oraz wino.

Redukujemy sos na wysokim ognu, następnie zmniejszamy ogień i wkładamy dzwonka karpia. Dusimy jeszcze przez 10 - 15 minut.



Takiego karpia można przygotować nieco wcześniej i trzymać w ciepłym, nagrzanym do 60 stopnni piekarniku zanim podamy go na stół.

Tagi:

karp