Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Kasza gryczana z klopsami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne danie obiadowe

Kasza gryczana z klopsami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza gryczana z klopsami

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z klopsami
Do miski przełożyć mięso mielone. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na 1 łyżce oliwy, dodać do mięsa. Dodać jajko, bułę tartą i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, lepić klopsy. Smażyć na oliwie. Do garnka wlać bulion, zagotować. Do gotującego się bulionu przełożyć podsmażone klopsy i gotować ok 10 min. Wyjąć klopsy z wody. Sos (lub mąkę ziemniaczaną) rozprowadzić w zimnej wodzie, dodać śmietanę i dodać do wywaru po klopsach. Całość dokładnie wymieszać, żeby w sosie nie było grudek. Do sosu wkładamy klopsy i gotujemy ok 3 min. Kaszę gotujemy na sypko w 2 szkl wody z dodatkiem masła.
Kasza gryczana z klopsami
Cebulkę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie
Kasza gryczana z klopsami
Mięso z cebulka oraz jajkiem i bułką tartą z przyprawami mieszamy na gładką masę
Kasza gryczana z klopsami
Klopsy obsmażamy na oliwie i dogotowujemy w bulionie
Kasza gryczana z klopsami
Z wywaru robimy sos i gotujemy w nim klopsy ok 3 min