Sposób przygotowania:
Kasza gryczana z kurczakiem i szpinakiem
1. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę 2x2 cm, a następnie doprawić solą i pieprzem. Poszatkować cebulę i pokroić czosnek. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażyć kurczaka razem z cebulą i czosnkiem. Mięso ma być białe a cebula uduszona. 3. Pokroić w kostkę pomidory. W zależności od wielkości naszej patelni, albo zdejmujemy z niej kurczaka i wrzucamy szpinak do rozmrożenia, albo wrzucamy szpinak na kurczaka. Brykiet ma sie rozmrozić całkowicie, woda powinna odparować. Dodać także pomidory. 4. Rukolę myć, porozrywać i dodać do szpinaku. Dodać mięso, jeżeli odłożyliśmy je wcześniej na bok. 5. Zagotować wodę na kaszę i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 6. Na patelnię ze szpinakiem, rukolą i kurczakiem, wlać wino i śmietanę. Wszystko połączyć, Doprawić majerankiem, dodać cząber, ewentualnie jeszcze pieprz i sól do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. 7. Sos podawać z kaszą.
kołczu
gosia56